Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada karkonoska"
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 31
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 722
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 3839
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 435
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2293
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 31
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 722
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 3839
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 435
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2293
Składniki
Ziemniaki obierz, następnie opłucz je w zimnej wodzie, zetrzyj na tarce o małych oczkach i dokładnie odsącz. Następnie przełóż je do większej misy, zalej gorącym mlekiem i dodaj drobno pokrojone skwarki (ok. 2 łyżki odłóż), utarty czosnek, sól, mielony pieprz i majeranek. Dokładnie wszystko wymieszaj i jeśli trzeba, zagęść bułką tartą.
Szeroką brytfannę lub naczynie żaroodporne posmaruj smalcem i posyp bułką tartą. Wlej do środka ciasto ziemniaczane i starannie wygładź jego powierzchnię. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut, aż placek się ładnie przyrumieni.
Gorący placek zroluj następnie ostrożnie jak roladę i posyp odłożonymi skwarkami. Roladę karkonoską podawaj na gorąco jako samodzielne danie, ułożoną na pokrojonej drobno kiszonej kapuście.Źródło: Świat kobiety