Rolada indycza z suszonymi jabłkami i sosem żurawinowym

Rolada indycza z suszonymi jabłkami i sosem żurawinowym
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kasia87
Rolada to idealna propozycja na niedzielny obiad.

Składniki

  • filet z piersi indyka 600g
  • suszone jabłka 10 plasterków
  • olej 6 łyżek
  • świeża lub mrożona żurawina 150g
  • wino czerwone wytrawne 150ml
  • miód 3 łyżeczki
  • Sól -do smaku
  • pieprz kolorowy - do smaku
  • papryka ostra mielona - do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso nacinam nożem wzdłuż, tak aby powstał jeden duży płat mięsa. Rozbijam lekko tłuczkiem. Oprószam solą oraz pieprzem kolorowym. Na płacie mięsa układam plasterki suszonego jabłka. Mięso zwijam w roladę i związuję nićmi. Nacieram dookoła solą, pieprzem oraz ostrą mieloną papryką. Roladę układam w naczyniu żaroodpornym, skrapiam olejem i przykrywam. Piekę 70-75 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewam mięso wytworzonym sosem.

  2. Żurawinę przekładam do garnka. Wlewam wino, wsypuję szczyptę soli. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Dodaję miód, mieszam i chwilę gotuję.

  3. Z upieczonej rolady zdejmuję nitkę. Mięso kroję w plastry. Polewam sosem żurawinowym.


    Roladę można dodatkowo podać z pieczonymi figami (figi kroję na ćwiartki i zapiekam na blaszce przez 3-4 minuty w 180 stopniach).

Komentarze do przepisu (1)

kuchmariola63 18 czerwca 2018
Pięknie podane, aż kubki smakowe zadziałały :).
Składniki
  • filet z piersi indyka 600g
  • suszone jabłka 10 plasterków
  • olej 6 łyżek
  • świeża lub mrożona żurawina 150g
  • wino czerwone wytrawne 150ml
  • miód 3 łyżeczki
  • Sól -do smaku
  • pieprz kolorowy - do smaku
  • papryka ostra mielona - do smaku
Składniki