Rolada gołąbkowa.

Rolada gołąbkowa.
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Często mam na nie ochotę, ale nie zawsze czas na zawijanie indywidualnych porcji. W takich chwilach, robię roladę gołąbkową. Rolada ta, to świetna odmiana tradycyjnych gołąbków. Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia.

Składniki

  • ROLADA:
  • 250 G UGOTOWANEGO RYŻU
  • 500 G MIELONEGO MIĘSA ( WIEPRZOWE, WOŁOWE LUB MIESZANE)
  • 1 GŁÓWKA KAPUSTY WLOSKIEJ
  • 1 CEBULA
  • 2 PAPRYKI CZERWONE
  • GARŚĆ KOPERKU
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • SLODKA PAPRYKA, MAJERANEK, PIEPRZ I SOL DO SMAKU
  • OLEJ DO SMAŻENIA
  • SOS:
  • 750 ML PASATY POMIDOROWEJ
  • 1/2 SZKLANKI WODY
  • 1 ZĄBEK CZOSNKU
  • 1 LIŚĆ LAUROWY
  • 3 ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO
  • MAJERANEK,
  • SUSZONY KOPEREK,
  • SOL I PIEPRZ DO SMAKU OPCJONALNIE PIEPRZ KAJEŃSKI

Przygotowanie

  1. KAPUSTĘ SPARZYĆ, WYCIĄĆ TWARDE CZĘŚCI Z LIŚCI.
    OBRANA CEBULE I JEDNA PAPRYKĘ POKROIĆ W KOSTKĘ I USMAŻYĆ.

    W MISCE WYMIESZAĆ MIĘSO, RYZ, POSIEKANY KOPEREK, USMAŻONĄ PAPRYKĘ I CEBULĘ ORAZ PRZYPRAWY.

  2. NA BLACIE ROZŁOŻYĆ FOLIE SPOŻYWCZA ( TAK JAK NA FILMIE) NA NIEJ UŁOŻYĆ SPARZONE LIŚCIE KAPUSTY( NA WYMAGANA DŁUGOŚĆ I SZEROKOŚĆ ). LIŚCIE MAJĄ NACHODZIĆ NA SIEBIE. NA LIŚCIACH WYŁOŻYĆ FARSZ, ZOSTAWIAJĄC MIEJSCE NA BRZEGACH.

    ZA POMOCĄ FOLII UFORMOWAĆ ROLADĘ, BRZEGI ZAWIJAJĄC DO ŚRODKA.

    LIŚCIE KTÓRYCH NIE ZUŻYLIŚMY WYŁOŻYĆ NA BLASZCE DO PIECZENIA, RAZEM Z POKROJONA DRUGA PAPRYKA. NA LIŚCIACH UŁOŻYĆ ROLADĘ I ZAPIEC PRZEZ 15 MINUT W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO TEMPERATURY 180 ST. C.

  3. W MIĘDZYCZASIE ZROBIĆ SOS: DO GARNKA WLAĆ PASSATĘ, DODAĆ WODĘ ORAZ PRZYPRAWY. CAŁOŚĆ ZAGOTOWAĆ. PO 15 MINUTACH ROLADĘ WYJĄĆ Z PIEKARNIKA I POLAĆ JA PRZYGOTOWANYM SOSEM.

    JEŚLI PIEKARNIK JEST BARDZO MOCNY, TEMPERATURĘ MOŻNA ZMNIEJSZYĆ DO 160 ST. C A ROLADĘ PRZYKRYC FOLIA DO PIECZENIA LUB PAPIEREM.

    CAŁOŚĆ PIEC OKOŁO GODZINY, W TRAKCIE PIECZENIA ROLADĘ CO JAKIŚ CZAS POLEWAĆ SOSEM.

  4. GOTOWA ROLADĘ POKROIĆ I PODAWAĆ POLANA SOSEM. ŚWIETNIE SMAKUJE Z ZIEMNIAKAMI.
    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (8)

Dariusz-D 06 kwietnia
Super smacznie wygląda.
Gratuluję :-)
Nevermore 06 kwietnia
Ale tu przecież smalcu brakuje ;)

Przepis mniami i chyba tylko niespełnieni kucharze mają problem ;p
KulinarnaChwila 07 kwietnia
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ROLADA:
  • 250 G UGOTOWANEGO RYŻU
  • 500 G MIELONEGO MIĘSA ( WIEPRZOWE, WOŁOWE LUB MIESZANE)
  • 1 GŁÓWKA KAPUSTY WLOSKIEJ
  • 1 CEBULA
  • 2 PAPRYKI CZERWONE
  • GARŚĆ KOPERKU
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • SLODKA PAPRYKA, MAJERANEK, PIEPRZ I SOL DO SMAKU
  • OLEJ DO SMAŻENIA
  • SOS:
  • 750 ML PASATY POMIDOROWEJ
  • 1/2 SZKLANKI WODY
  • 1 ZĄBEK CZOSNKU
  • 1 LIŚĆ LAUROWY
  • 3 ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO
  • MAJERANEK,
  • SUSZONY KOPEREK,
  • SOL I PIEPRZ DO SMAKU OPCJONALNIE PIEPRZ KAJEŃSKI
Składniki