Rolada drożdżowa z mięsem

Rolada drożdżowa z mięsem
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: asia67
ja podałam z barszczem czerwonym

Składniki

  • ciasto: mąka pszenna 3 szkl
  • masło 12 dag
  • mleko 1 szkl
  • drożdze 5 dag
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • jajko 1 szt
  • farsz: mięso wp mielone 50 dag
  • pieczarki 40 dag
  • por 1 szt
  • czosnek
  • mozzarella
  • olej
  • pomidory 2 szt
  • sól, pieprz, oregano, sos sojowy
  • jajko

Przygotowanie

  1. 1. mąkę wsypac do misko, zrobic dołek, wsypać cukier, sól, drożdże, zalać 1/3 szkl letniego mleka, wymieszć, odstawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże urosły, po tym czasie dodać jajko oraz ciepłe mleko, wyrobic ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
    2. na oleju podsmazyć mięso, dodać pokrojone, obrane ze skórki pomidory, czosnek oraz oregano, doprawić sosem sojowym, sola i pieprzem, dusić do odparowania płynu, wystudzić,
    3. pora umyć, pokroić w plasterki, rozgrazać olej, wrzucić pora, smazyc chwile, dodac pokrojone w plasterki pieczarki, smazyc do odparowania płynu, doprawić, wystudzić,
    4. wyrosnięte ciasto przełożyć na stolnice, rozwałkować na kształt prostokąta, wyłozyć mięso, rozsmarować, na mięsie rozsmarować pieczarki, posypać startą mozzarellą, zwinąć roladę, posmarować jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st, piec ok 45 min,



    smacznego

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 27 września
pyszotka:)))
fafiatko 06 października
Musialy byc bardzo smaczne patrzac na opis i zdjecie!
Składniki
  • ciasto: mąka pszenna 3 szkl
  • masło 12 dag
  • mleko 1 szkl
  • drożdze 5 dag
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • jajko 1 szt
  • farsz: mięso wp mielone 50 dag
  • pieczarki 40 dag
  • por 1 szt
  • czosnek
  • mozzarella
  • olej
  • pomidory 2 szt
  • sól, pieprz, oregano, sos sojowy
  • jajko
Składniki