Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada drobiowa gotowana"
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 124
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 13711
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 108
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 55
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 124
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 13711
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 108
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 55
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy. Odcinamy skrzydła i szyję. Tuszkę rozcinamy wzdłuż kręgosłupa, ostrożnie oddzielając skórę z mięsem od kości. Najlepiej robić to cienkim, długim, ostrym nożem.
Rozkładamy na płat, wyrównujemy, ścinając grubsze warstwy mięsa, które układamy tam, gdzie jest go mniej.
Nadajemy mięsu kształt prostokąta. Nacieramy dwoma ząbkami zmiażdżonego czosnku, prószymy solą, pieprzem. Zwijamy w roladę, owijamy gazą i związujemy nitką.
Do garnka wlewamy wodę, dajemy warzywa, przyprawy, pozostały ząbek czosnku. Gdy woda się zagotuje, wkładamy mięso. Gotujemy 30 minut. Roladę zostawiamy w rosole na 3 godziny. Wyjmujemy, usuwamy sznurek i gazę, porcjujemy.
<strong>Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł</strong>Źródło: Rewia