Rolada boczkowa, pieczeń i domowa wędlina.

Przepis dnia 2019-12-19
Rolada boczkowa, pieczeń i domowa wędlina.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Gotujtosam
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę boczkową jako domową wędlinę lub jako gorącą pieczeń na obiad. Dobry pomysł na świąteczny stół. Życzę smacznego !!!

Składniki

  • Boczek surowy 2 kg.
  • Oliwa 70 ml.
  • Czosnek 5 ząbków.
  • Miód 2 łyżeczki do herbaty.
  • Papryka słodka mielona 2 łyżki stolowe.
  • Papryka słodka mielona wędzona 1 łyżka stołowa
  • Kolendra mielona 1 łyżeczka do herbaty.
  • Majeranek 2 łyżki stolowe.
  • Rozmaryn 1 łyżka do herbaty.
  • Liść laurowy 3 szt.
  • Sznurek spożywczy 2 m.
  • Pieprz 1/2 łyżki do herbaty.
  • Sól do smaku.

Przygotowanie

  1. Boczek myjemy, wycinamy wszystkie chrząstki i ściągamy skórę, osuszamy ręcznikiem papierowym, rozcinamy wzdłuż jak byśmy otwierali zeszyt.
    Następnie robimy marynatę, wlewamy do miseczki oliwę i wrzucamy czosnek, miksujemy, dorzucamy resztę przypraw, sól, pieprz i miód. Całość mieszamy, marynatę mamy gotową.

  2. Rozkrojony boczek wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego i wrzucamy marynatę, dokładnie nacieramy mięso, następnie na desce zwijamy je w roladę, dookoła obwiązujemy sznurkiem, rolada jest już uformowana, następnie wkładamy z powrotem do naczynia i przykrywamy. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
    Po tym czasie pieczemy w 160 stopniach przez ok 2- 2,5 godziny.
    Gotową roladę po tym czasie odstawiamy na kilka minut aby odpoczęła i podajemy w plastrach 2-3 cm do obiadu z ziemniakami wszystko polewamy tłuszczykiem z naczynia, a do tego buraczki, coś wspaniałego.
    Polecam roladę boczkową również na zimno jako wędlinę, jeżeli robicie ją tylko na wędlinę należy ją odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Dopiero na koniec jak rolada całkowicie stężeje pozbywamy się sznurka.
    Życzę smacznego !!!

Komentarze do przepisu (3)

SprytnaChochla 12 grudnia 2019
Chodzi za mną taki boczek. Piękny!
Zazula1 22 grudnia 2019
Właśnie się piecze :)
Zazula1 14 stycznia 2020
Rolada smakowita,mężowi bardzo smakowała,dziś będę robić kolejny raz.Dzięki za przepis :)
Składniki
  • Boczek surowy 2 kg.
  • Oliwa 70 ml.
  • Czosnek 5 ząbków.
  • Miód 2 łyżeczki do herbaty.
  • Papryka słodka mielona 2 łyżki stolowe.
  • Papryka słodka mielona wędzona 1 łyżka stołowa
  • Kolendra mielona 1 łyżeczka do herbaty.
  • Majeranek 2 łyżki stolowe.
  • Rozmaryn 1 łyżka do herbaty.
  • Liść laurowy 3 szt.
  • Sznurek spożywczy 2 m.
  • Pieprz 1/2 łyżki do herbaty.
  • Sól do smaku.
Składniki