Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rogaliki nadziewane szynką"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 300
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5075
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32669
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 238
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 300
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5075
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32669
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 238
Składniki
Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Drożdże rozpuść w 1/3 szkl. ciepłej wody. Dolej do mąki razem z mlekiem. Zagnieć. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Potem wstaw do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt 23x38 cm. Z masła uformuj prostokąt 12x8 cm. Ułóż go na cieście, rogi placka zawiń do środka jak kopertę.
Zlep brzegi. Następnie ponownie rozwałkuj ciasto na duży prostokąt. Jeszcze raz złóż placek jak kopertę. Schładzaj 10 minut. Wałkowanie i chłodzenie ciasta powtórz jeszcze trzykrotnie.
Gotowe ciasto rozwałkuj. Placek potnij na 12 trójkątów. Każdy cienko posmaruj twarożkiem. Przykryj plasterkiem szynki. Zwiń, uformuj rogaliki.
Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz 20 minut. 5 minut przed końcem posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
godz.; Sztuka: 210 kcal; Cena sztuki: ok. 1 zł.Źródło: Naj