Risotto ze szparagami i kurczakiem na białym winie

Risotto ze szparagami i kurczakiem na białym winie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Lubię risotto i to bardzo. To akurat powstało pod wpływem chwili w amoku czyszczenia lodówki :) Warto było przeprowadzić renament jej zawartości, ponieważ zrobiłam pyszny obiad i to w krótkim czasie!

Składniki

  • 15 dkg ryżu
  • 1/2 piersi kurczaka
  • 8 sztuk szparagów
  • 1 papryka
  • mała cukinia ok. 20 dkg
  • 100 ml wina białego wytrawnego albo półwytrawnego
  • 1 marchew
  • biała część szczypiorku bądź dymki
  • curry pasta 1/2 łyżeczki
  • curry w proszku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle. Dodałam startą na tarce o grubych oczkach marchew i chwilkę razem przesmażyłam.

  2. Dosypałam ryż i podlałam 1 szklanką wody. Przykryłam na 5 minut.
    Dodałam po tym czasie curry pastę i gotowałam bez przykrycia do samego końca.

  3. Dodałam pokrojoną w kawałki paprykę, cukinię pokrojoną w pół talarki i białą część szczypiorku.
    Szparagi obrałam ze skórki, odcięłam twardą ich część, pokroiłam w kawałki ok. 2 cm długości i dodałam do risotto.
    Podlałam winem.
    Posoliłam do smaku.

  4. Poczekałam aż wino i woda zredukują objętość i risotto osiągnie wymaganą sypką konsystencję. Zdjęłam z ognia. Oprószyłam pieprzem.

    Odczekałam kilka minut zanim wyłożyłam na talerze.

Komentarze do przepisu (3)

SlodkoSlodka83 03 czerwca 2019
Takie czyszczenie lodówki to ja lubię :-)
fafiatko 03 czerwca 2019
Bardzo apetycznie wyglada i do tego z duza iloscia warzyw!
pelen_brzuszek 04 czerwca 2019
prawdziwe wiosenne danie :)
Składniki
  • 15 dkg ryżu
  • 1/2 piersi kurczaka
  • 8 sztuk szparagów
  • 1 papryka
  • mała cukinia ok. 20 dkg
  • 100 ml wina białego wytrawnego albo półwytrawnego
  • 1 marchew
  • biała część szczypiorku bądź dymki
  • curry pasta 1/2 łyżeczki
  • curry w proszku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżka masła
Składniki