Risotto ze szparagami, cukinią i szpinakiem

Risotto ze szparagami, cukinią i szpinakiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Risotto ze szparagami, cukinią i szpinakiem to świetna propozycja na obiad. Może również być dodatkiem do dania mięsnego.

Składniki

  • 2 szklanki ryżu do risotto,
  • 1 litr – 1,2 litra wody lub bulionu ( warzywny lub mięsny),
  • 1 szklanka soku jabłkowego,
  • 5 szparagów,
  • 1 mała cukinia,
  • 2 kulki mrożonego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • około pół szklanki sera najlepiej parmezanu,
  • 1 łyżka masła,
  • olejdo smażenia.

Przygotowanie

  1. Cukinię obieramy, ze szparagów pozbywamy się twardych części.

    Warzywa kroimy w kostkę.

    Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy.
    Wrzucamy warzywa oraz mrożony szpinak, chwilę podsmażamy.
    Dodajemy czosnek przeciśniety przez praskę i ryż.
    Smażymy aż ryż się zeszkli.
    Następnie wlewamy stopniowo łyżką wazową sok oraz bulion(gdy ryż wchłonie płyn wlewamy następny).
    N koniec dodajemy przyprawy,masło i ser.
    Dokładnie wszystko mieszamy.
    Podajemy jako danie główne lub jako dodatek do dania mięsnego.
    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 25 września
Pyszności :)
Az zglodnialam, pycha :)
Składniki
  • 2 szklanki ryżu do risotto,
  • 1 litr – 1,2 litra wody lub bulionu ( warzywny lub mięsny),
  • 1 szklanka soku jabłkowego,
  • 5 szparagów,
  • 1 mała cukinia,
  • 2 kulki mrożonego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • około pół szklanki sera najlepiej parmezanu,
  • 1 łyżka masła,
  • olejdo smażenia.
Składniki