Risotto z wędzonym łososiem

Risotto z wędzonym łososiem
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: buongustai
Wprost rozpływa się w ustach!

Składniki

  • ryż do risotto (drobnoziarnisty, np. typu carnaroli), 350 g
  • wędzony łosoś, 100 g
  • wędzony ser (najlepiej wędzona mozzarella), ok. 150 g
  • tarty parmezan, 2-3 łyżki
  • gorący bulion, 0,5 l
  • masło, 1 łyżka
  • oliwa, 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni lub szerokim, ale nie za głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę z masłem. Następnie dodajemy pokrojonego na kawałki łososia i podduszamy. Dodajemy ryż i krótko całość podsmażamy, ciągle mieszając. Stopniowo dolewamy gorący bulion, aż ryż wchłonie płyn i będzie gotowy (ok. 15-20 minut). Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w kostkę wędzony ser i parmezan. Natychmiast podajemy.

Komentarze do przepisu (2)

mirekg 03 listopada 2008
zdj�cie troch� nieudane- mama�yga- ale na pewno dobre
mario11 29 maja 2009
maslo sie daje na koniec daje smak ale tak to ok...
Składniki
  • ryż do risotto (drobnoziarnisty, np. typu carnaroli), 350 g
  • wędzony łosoś, 100 g
  • wędzony ser (najlepiej wędzona mozzarella), ok. 150 g
  • tarty parmezan, 2-3 łyżki
  • gorący bulion, 0,5 l
  • masło, 1 łyżka
  • oliwa, 2 łyżki
Składniki