Risotto z warzywami chińskimi

Risotto z warzywami chińskimi
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Zaspokaja głód na długo!

Składniki

  • Ryż 200 gram
  • Cebula 1 szt.
  • Pierś z kurczaka 2 szt.
  • Woda 5 szklanek
  • Warzywa chińskie mrożone 1 opakowanie (600 gram)
  • Śmietana 12% 2 łyżki
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól
  • Curry
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy ją solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki (można pominąć tę czynność).

  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Gdy się zeszkli, dodajemy mięso z kurczaka i podsmażamy.

  3. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy ryż. Gdy ryż wchłonie połowę wody, wrzucamy do tego podsmażoną cebulę z piersią kurczaka oraz wsypujemy odrobinę curry oraz soli. Co chwilę mieszamy ryż, aby nie przywarł do dna. Gdy wchłonie całą wodę (a nie będzie jeszcze odpowiednio miękki, dolewamy wody), wrzucamy mieszankę warzyw chińskich oraz dodajemy śmietanę. Przykrywamy nasze risotto i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut (aż warzywa będą miękkie). Pamiętajmy o częstym mieszaniu!

Komentarze do przepisu (7)

Docherro 11 kwietnia 2018
Pyszne...:)
Nevermore 11 kwietnia 2018
Proste, a jakie pyszne :) Super :D
GREGORHSPEED 12 kwietnia 2018
Świetny pomysł na ryż <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ryż 200 gram
  • Cebula 1 szt.
  • Pierś z kurczaka 2 szt.
  • Woda 5 szklanek
  • Warzywa chińskie mrożone 1 opakowanie (600 gram)
  • Śmietana 12% 2 łyżki
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól
  • Curry
  • Pieprz czarny mielony
Składniki