Risotto z porem i szafranem

Risotto z porem i szafranem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na smaczne, pożywne, rozgrzewające oraz proste w przygotowaniu risotto z dodatkiem aromatycznego szafranu, pora oraz tartego parmezanu.

Składniki

  • 180 g ryżu arborio
  • około 1 litr intensywnego bulionu drobiowo - wołowego
  • 1 por
  • 2,5 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • szczypta nitek szafranu

Przygotowanie

  1. Nitki szafranu moczymy w kieliszku z bulionem, aby dobrze uwolniły swój smak i aromat.

    Pora kroimy w drobną kostkę i szklimy go na maśle.

    Następnie dodajemy suchy ryż i smażymy go delikatnie do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i zrobi się szklisty.

    Dalej do ryżu dolewamy partiami bulion i za każdym razem doprowadzamy do wchłonięcia go przez ziarna ryżu. Przed ostatnią partią dodajemy także namoczone nitki szafranu.

    Kiedy ryż wchłonie cały bulion, zrobi się kleisty i odpowiednio miękki, wyłączamy gaz, dodajemy 2 łyżki startego parmezanu, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około 2 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 02 grudnia 2014
Ciekawe i smaczne danie :-). Pozdrawiam serdecznie :-).
monikagotuje 03 grudnia 2014
Wspaniałe risotto :)
BEATA1978 03 grudnia 2014
Świetne połączenie smaków :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 180 g ryżu arborio
  • około 1 litr intensywnego bulionu drobiowo - wołowego
  • 1 por
  • 2,5 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • szczypta nitek szafranu
Składniki