Risotto z pomidorami

Risotto z pomidorami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: HabibiChi
Risotto z dodatkiem pomidorów i papryki. Szybkie i pożywne danie dla miłośników ryżu.

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 dużej papryki czerwonej, zielonej, żółtej
  • puszka pomidorów pokrojonych
  • mrożona marchewka z groszkiem
  • 450 ml bulionu
  • sól, pieprz do smaku oraz odrobina słodkiej papryki
  • 300-350 g ryżu do risotto

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną w piórka cebulkę, podsmażyć. Po chwili dodać pokrojone w kostkę papryki. Podsmażać 10 min.

  2. Do garnka wrzucić podsmażone warzywa. Dodać pomidory. Gotować co jakiś czas mieszając przez 5 min. Dodać niegotowany ryż, marchewkę z groszkiem oraz bulion i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30 min. Do czasu kiedy bulion się wchłonie.

  3. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i wymieszać. Jeśli lubimy możemy dodać odrobinę szafranu.

Składniki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 dużej papryki czerwonej, zielonej, żółtej
  • puszka pomidorów pokrojonych
  • mrożona marchewka z groszkiem
  • 450 ml bulionu
  • sól, pieprz do smaku oraz odrobina słodkiej papryki
  • 300-350 g ryżu do risotto
Składniki