Risotto z owocami morza i groszkiem zielonym

Risotto z owocami morza i groszkiem zielonym
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: PatiGotuje
Klasyczny włoski przepis ;)

Składniki

  • 350 g ryżu arborio lub canaroli
  • około 125 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml białego wina
  • około 1 l bulionu
  • opakowanie owoców morza (krewetki, mule, ośmiorniczki)
  • szklanka mrożonego zielonego groszku
  • około 200g twardego sera np. Gran Padano, czy Parmezan

Przygotowanie

  1. Bulion musi być ciepły, wiec go podgrzewamy i trzymamy cały czas na małym ogniu.

  2. Na patelni lub rondelku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy ryż i podsmażamy go mieszając, aż każde ziarenko pokryje się tłuszczem i będzie szkliste. Dorzucamy mieszankę owoców morza. Smażymy 3-4 minuty. Całość zalewamy winem, mieszamy do chwili aż odparuje. Dorzucamy mrożony groszek i zaczynamy dodawać bulion. Za każdym razem po jednej chochli bulionu i cały czas mieszamy. Czekamy aż płyn w całości odparuje i znowu dodajemy chochlę bulionu. Czynności powtarzamy do momentu, aż uzyskamy ulubioną miękkość ryżu.

  3. Risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy starty na drobnych oczkach ser i masło. Dokładnie mieszamy.

    Najlepiej podawać oprószone serem z kieliszkiem białego wina.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (2)

jorgos00 18 lipca 2017
Nigdy nie dodajemy do wrzątku ani pieczenia zamrożonych produktów. Tracą na wyglądzie i smaku.Pozdrawiam
PatiGotuje 18 lipca 2017
Z tego co się orientuję to akurat w przypadku groszku zielonego nie ma to znaczenia. Wiele osób tak robi, nawet... Czytaj całość »
Z tego co się orientuję to akurat w przypadku groszku zielonego nie ma to znaczenia. Wiele osób tak robi, nawet znani kucharze ;)
Również pozdrawiam
Składniki
  • 350 g ryżu arborio lub canaroli
  • około 125 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml białego wina
  • około 1 l bulionu
  • opakowanie owoców morza (krewetki, mule, ośmiorniczki)
  • szklanka mrożonego zielonego groszku
  • około 200g twardego sera np. Gran Padano, czy Parmezan
Składniki