Risotto z mięsem mielonym

Risotto z mięsem mielonym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Risotto to potrawa, którą u mnie w domu wszyscy się zachwycają, więc może ktoś również zagustuje w tych smakach ;)

Składniki

  • wywar warzywny 600 ml
  • ryż do risotto 1 1/2 szklanki
  • pieczarki 300 g
  • mięso mielone wieprzowe 400 g
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • masło 1 łyżka
  • kurkuma mielona 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Na maśle zeszklić cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Dodać ryż i kurkumę, podsmażać przez ok.4-6 min.

  2. Następnie dodać przygotowany wcześniej wywar. Często mieszamy i dolewamy bulionu do momentu, aż ryż będzie miękki.

  3. Pieczarki umyć, pokroić i usmażyć. Mięso mielone usmażyć z dodatkiem przypraw. Do gotowego ryżu dodajemy mięso, pieczarki, mieszamy i całość podgrzewamy przez kilka minut.

  4. Gotowe podajemy np. na startym żółtym serze.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 20 marca
Pyszotka:)
Składniki
  • wywar warzywny 600 ml
  • ryż do risotto 1 1/2 szklanki
  • pieczarki 300 g
  • mięso mielone wieprzowe 400 g
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • masło 1 łyżka
  • kurkuma mielona 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Składniki