Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i kremowe risotto z kurkami, na które właśnie trwa sezon. Kurki mają niepowtarzalny i delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. Są niskokaloryczne, bo aż w 90 % składają się z wody, ale w ich składzie znajdziemy także wartości odżywcze. W kapeluszach skrywają witaminy C, A, D, E i PP oraz te z grupy B. Znajdziemy w nich również składniki mineralne tj. wapń, żelazo, cynk, potas czy jod, a także beta karoten i aminokwasy egzogenne. Połączenie ryżu arborio z kurkami, śmietanką i parmezanem to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych! :)
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 69
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 69
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Na początku oczyszczamy kurki z piasku, ziemi i igiełek. Aby zaoszczędzić czas na ręcznym czyszczeniu każdej kurki, wystarczy zastosować prosty trik. Grzybki wsypujemy do miski, posypujemy je solą oraz zalewamy gorącą wodą. Po chwili mieszamy zawartość, wyławiamy kurki łyżką cedzakową i układamy je na ręczniku papierowym. Zanieczyszczenia pozostaną na dnie miski.
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle, a następnie dodajemy kurki (małe sztuki zostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki). Po chwili dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy gałkę muszkatołową i śmietankę. Na koniec dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Risotto podajemy posypane posiekaną natką pietruszki. Możemy wzbogacić je także kawałkami kurczaka.