Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto to pyszne danie, które można przyrządzać na wiele sposobów; z mięsem, bez mięsa i z różnorodnymi dodatkami. Ja tym razem przyrządziłam risotto z kurczakiem, papryką, pieczarkami i pomidorami.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 63
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 109
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 65
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 127
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 63
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 109
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 65
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 127
Składniki
Pierś kurczaka kroimy w niewielką kosteczkę i delikatnie obsypujemy przyprawą do kurczaka ( u mnie Złocista Przyprawa do kurczaka ). Odstawiamy na pół godziny, a następnie smażymy na oleju, aż mięso się upiecze. Mieszamy od czasu do czasu Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy aż do odparowania płynu. Pieprzymy i solimy
Na drugiej patelni, najlepiej typu wok, rozgrzewamy 3 - 3 łyżki oleju i wrzucamy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek i ryż. Chwilę smażymy, aż ryż całkiem obtoczy się tłuszczem i zacznie robić się szklisty. Wówczas podlewamy go bulionem ( nie daję całości, lecz ok połowę - potem będę dolewać w miarę potrzeby ) i dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Przykrywamy i dusimy do miękkości ryżu od czasu do czasu mieszając i sprawdzając, czy nie należy uzupełnić bulionu. Ja zwykle zużywam prawie cały przygotowany bulion Gdy ryż jest już prawie gotowy do potrawy dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz przecier, a także pieczarki. Mieszamy i i chwilę razem dusimy. Jeśli risotto jest zbyt płynne odparowujemy go zdejmując przykrywkę i pilnując, aby się nie przypaliło Na koniec do potrawy dodajemy usmażonego kurczaka i przyprawiamy ostrą papryką, pieprzem, bazylią i ewentualnie solą