Risotto z grzybami suszonymi i kurczakiem na winie

Risotto z grzybami suszonymi i kurczakiem na winie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Bardzo smaczne wydanie risotto. Nie jest trudne do wykonania, trzeba tylko mieć w lodówce wino....

Składniki

  • 30 dkg ryżu
  • 25 - 30 dkg piersi kurczaka
  • 1 papryka czerwona albo żółta
  • 40 g grzybów suszonych
  • 4-6 pieczarek
  • 1/2 szklanki wina białego wytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu
  • masło
  • Natka pietruszki
  • Pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby opłukałam, namoczyłam w wodzie i pokroiłam na drobniejsze kawałki.

    Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle. Posoliłam odrobinę. Dodałam ryż, grzyby i wymieszałam.
    Dolałam bulion. Gotowałam ok. 10 minut.
    Pieczarki i paprykę pokroiłam drobno i dodałam do risotto.
    Przecisnęłam czosnek przez praskę i dolałam wino.

  2. Cały czas gotowałam bez pokrywki i mieszałam co chwilę. Wyłączyłam ogień pod patelnią kiedy ryż wchłonął wszystkie płyny. Dosoliłam do smaku i oprószyłam pieprzem. Odstawiłam na 10-15 minut i nakładałam na talerze. Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.

  3. Notatki:
    * miałam bulion drobiowy
    * miałam ryż do risotto

Komentarze do przepisu (4)

SlodkoSlodka83 14 listopada 2019
Fiu,fiu ;-)
Docherro 15 listopada 2019
Ale pychotki...mniam....:)
kucharka-amatorka 15 listopada 2019
Coś dla mnie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 30 dkg ryżu
  • 25 - 30 dkg piersi kurczaka
  • 1 papryka czerwona albo żółta
  • 40 g grzybów suszonych
  • 4-6 pieczarek
  • 1/2 szklanki wina białego wytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu
  • masło
  • Natka pietruszki
  • Pieprz
  • sól
Składniki