Risotto z groszkiem cukrowym i miętą

Risotto z groszkiem cukrowym i miętą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Połączenie słonej, słodkiej i miętowej nuty w risotto tworzy niezwykle zgraną i pyszną całość. Koniecznie musicie go spróbować! Do jego przygotowania użyłam słodkiego, półmusującego wina, delikatnego sera Dziugas, świeżej mięty oraz groszku cukrowego, który bardzo często gości w mojej kuchni. Groszek cukrowy to cenne źródło białka, witamin z grupy B, a także A, E, K i C. Znajdziemy w nim także dobroczynną dla wzroku luteinę oraz składniki mineralne tj. żelazo, potas, magnez, cynk i wapń. Jest niskokaloryczny oraz posiada niski indeks glikemiczny. I co najważniejsze - jest pyszny! :D

Składniki

  • 160 g ryżu Arborio
  • 2 garści groszku cukrowego
  • 2 cebule szalotki
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 600 ml bulionu
  • 1/3 szklanki półmusującego słodkiego wina
  • 2 łyżki startego sera Dziugas Delicate
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • duża szczypta mielonej kurkumy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy półmusującym winem*, a gdy alkohol odparuje, podlewamy go partiami bulionem wymieszanym ze szczyptą kurkumy.

    * Wystarczy 1/3 szklanki, aby nadać głębi smaku ziarnom ryżu. Większa ilość słodkiego wina mogłaby zdominować smak potrawy.

  2. W międzyczasie gotujemy groszek cukrowy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Przed gotowaniem groszek pozbawiamy włókien i twardszych końcówek. Groszek gotujemy al dente przez około 3 minuty.

  3. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję to dodajemy do niego ugotowany groszek*. Na koniec dodajemy także posiekane listki świeżej mięty, starty ser Dziugas, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty.

    * Groszek możemy dodać w całości lub pokrojony na mniejsze kawałki (najlepiej przed gotowaniem).

Komentarze do przepisu (7)

smacznie_na_talerzu 16 października
Pychotka
Nevermore 16 października
Świetne połączenie smaków, powiedziałbym, że takie wiosenne, a tu jesień za oknami ;)

U nas czasem... Czytaj całość »
Świetne połączenie smaków, powiedziałbym, że takie wiosenne, a tu jesień za oknami ;)

U nas czasem dodajemy do risotto polskie sery: Szafir, Rubin, czy Bursztyn. Są rewelacyjne w smaku i czasem połowa znika przed dodaniem do jedzonka ;p
Dolcevita-in-my-kitchen 18 października
Jakie ciekawe smaki, pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 160 g ryżu Arborio
  • 2 garści groszku cukrowego
  • 2 cebule szalotki
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 600 ml bulionu
  • 1/3 szklanki półmusującego słodkiego wina
  • 2 łyżki startego sera Dziugas Delicate
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • duża szczypta mielonej kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
Składniki