Risotto z dynią i pieczarkami

Risotto z dynią i pieczarkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Sezonowe danie. W sam raz na piątkowy obiad. Serdecznie polecam

Składniki

  • 200 g ryżu arborio
  • 3 szkl. pokrojonej dyni
  • 300 g pieczarek
  • 2 średnie kalarepki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 11/2 l bulionu drobiowego
  • 100 g masła
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka

Przygotowanie

  1. W rondlu roztopić masło. Poddusić pokrojony czosnek i pieczarki. Wsypać ryż i mieszać, aż stanie się przezroczysty. Wlać część bulionu. Dodać pokrojone kalarepki i pokrojoną natkę pietruszki. Dusić pod przykryciem, aż ryż wchłonie bulion. Wtedy dolać kolejną część płynu. Dodać pokrojoną dynię. Doprawić przyprawami i nadal dusić, aż ryż wchłonie bulion.
    Po 20-25 minutach gotowania pod przykryciem danie powinno być gotowe.

Komentarze do przepisu (12)

Dolcevita-in-my-kitchen 03 października
Oj jak smacznie. To akurat cos dla mnie :)
slodkisentyment 03 października
Super jesienne klimaty:)
fafiatko 04 października
Apetycznie wyglada!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g ryżu arborio
  • 3 szkl. pokrojonej dyni
  • 300 g pieczarek
  • 2 średnie kalarepki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 11/2 l bulionu drobiowego
  • 100 g masła
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka
Składniki