Risotto z dynią i orzechami włoskimi

Risotto z dynią i orzechami włoskimi
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: sereberko80
smaczne, kremowe, aromatyczne risotto z delikatną dynią i chrupiącymi orzechami :-)

Składniki

  • ryż 15 dag
  • cebula 1 średnia
  • dynia (u mnie hokkaido) ok. 35 dag (po obraniu)
  • bulion ok. 650 ml
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • orzechy włoskie 3-4 dag
  • sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie

  1. Dynię nalezy obrać, wydrążyć nasiona

  2. i pokroić w średnią kostkę – max ok. 2 x 2 cm. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, aż się zeszkli. Dodać ryż i podsmażyć przez moment, a następnie dodać dynię i podsmażać jeszcze ok. 3 min.

  3. Bulion do podlewania risotto musi być ciągle bardzo gorący, bo inaczej spowolnimy gotowanie naszego dania. Do ryżu dolewać stopniowo bulion (po nalewce do zupy), gotować do wchłonięcia płynu przez ryż, często mieszając. Czynność powtarzać do wykorzystania całego bulionu, aż ryż będzie al dente – trwa to ok. 20 min.

  4. Dynia powinna nieco zmięknąć, niektóre kawałki zaczną się rozpadać, ale większość powinna pozostać jędrna.
    Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni i dodać do ryżu pod koniec gotowania.
    Na koniec przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać zimne masło i szybko, ale delikatnie wymieszać i od razu zdjąć z ognia

  5. Smacznego :-)

Składniki
  • ryż 15 dag
  • cebula 1 średnia
  • dynia (u mnie hokkaido) ok. 35 dag (po obraniu)
  • bulion ok. 650 ml
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • orzechy włoskie 3-4 dag
  • sól, pieprz, tymianek
Składniki