Risotto z botwinką

Przepis dnia 2020-06-09
Risotto z botwinką
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pycha! Tyle w temacie.

Składniki

  • 200 g ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 1 pęczek botwinki (bez buraczków)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 750 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 50 g startego parmezanu
  • 100 g masła
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Botwinkę siekamy, podobnie jak i cebulę.
    Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy ryż, zeszkliwimy na małym ogniu. Zalewamy winem, alkohol odparowujemy.
    Całość zalewamy bulionem, na równi z ryżem. Gotujemy pod przykryciem (czasami mieszamy), aż ryż wchłonie płyn.
    Dodajemy chochlę bulionu, mieszamy.
    Czynność powtarzamy do momentu miękkości ryżu.
    Jak ryż będzie prawie miękki, dorzucamy botwinkę.
    Na sam koniec dodajemy posiekany koperek, masło i starty parmezan.
    Wszystkie składniki dokładnie łączymy.

Składniki
  • 200 g ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 1 pęczek botwinki (bez buraczków)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 750 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 50 g startego parmezanu
  • 100 g masła
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
Składniki