Risotto z boczniakami

Risotto z boczniakami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Krystal
Proste, szybkie i smaczne. Dla odmiany coś bez długiej listy przypraw i składników, wydobywamy naturalne smaki, a rzeczy proste często są genialne. Mój maż po skonsumowaniu poprosił abym zapisała ten przepis, postanowiłam więc zrobić coś więcej i się nim podzielić, może Wam też posmakuje?

Składniki

  • opakowanie boczniaków
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oliwy (oleju)
  • 2 łyżki masła
  • 1 filiżanka ( taką wzięłam miarkę) ryżu (u mnie basmati)
  • 1 filiżanka białego wytrawnego wina
  • 3 filiżanki wody
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Na patelni (dość sporej całe danie będziemy na nie przyrządzać) rozgrzewamy oliwę (olej) szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy 1 łyżkę masła i pokrojone w kostkę boczniaki. Całość smażymy 2-3 min na ostrym ogniu. Dodajemy sól i pieprz i drugą łyżkę masła, dosypujemy ryż i energicznie mieszamy. Następnie dolewamy wino, mieszamy, całość powinna lekko zgęstnieć, dolewamy 3 filiżanki wody. Ponownie doprawiamy sola i pieprzem (delikatnie). Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok 10-15 min. Czas gotowania zależy od gatunku użytego ryżu.

  2. Podajemy ciepłe, posypane świeżym szczypiorkiem.
    Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

beaate 22 października 2019
Risotto z ryżem basmati i bez rosołu? Toż to zwykły ryż z boczniakiem.
Składniki
  • opakowanie boczniaków
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oliwy (oleju)
  • 2 łyżki masła
  • 1 filiżanka ( taką wzięłam miarkę) ryżu (u mnie basmati)
  • 1 filiżanka białego wytrawnego wina
  • 3 filiżanki wody
  • sól i pieprz
Składniki