Zagotować wodę i wrzucić do niej bób.
Gotować ok 5 minut, odsączyć na sitku i przelać zimną wodą.
Zostawić do przestudzenia lekkiego a następnie ograć ze skórek.
.
Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w kostkę
Cebulę posiekać, seler pokroić w drobną kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej seler i cebulę aż warzywa zmiękkną i lekko się zarumienią.
Ryż opłukać zimną wodą i odsączyć.
Dodać do cebuli i przesmażyć mieszając.
Zalać winem i gotować mieszając aż ryż wchłonie całe wino.
Następnie zalać połową bulionu, gotować mieszając co jakiś czas. Podlewać rosołkiem jak ryż wchłonie cały płyn. Posolić i popieprzyć.
Dodać do ryżu bób i pomidory i przecier po 15 minutach gotowania.
Gotować kolejne 5 minut mieszając co jakiś czas. Na koniec dodać parmezan, masło i natkę – wymieszać, zgasić ogień i trzymać pod przykryciem jeszcze 5 minut.
Komentarze do przepisu (1)