Risotto wieprzowo-warzywne

Risotto wieprzowo-warzywne
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Smaczna i szybka propozycja na sycące danie.

Składniki

  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 6 łyżek białego wina
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Łopatkę kroimy w kostkę, warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso razem z warzywami, dodajemy ryż, dolewamy wino, smażymy do momentu, kiedy alkohol wyparuje. Następnie stopniowo wlewamy bulion i dusimy cały czas mieszając, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Bulion dolewamy do momentu, kiedy ryż wchłonie wszystko i stanie się miękki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (4)

Futka 23 grudnia 2015
Ależ pysznie wygląda! Mniam <3
GREGORHSPEED 24 grudnia 2015
:)
marysia11082 26 grudnia 2015
To coś dla mnie,super przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 6 łyżek białego wina
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Składniki