Risotto selerowe z grzybami leśnymi

Risotto selerowe z grzybami leśnymi
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Pomysł na pyszne, jesienne danie. Przepis pochodzi z 405. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 1 duży seler
  • 1 cebula
  • kilka grzybów leśnych
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • sól
  • pieprz
  • kawałek twardego włoskiego sera lub oscypka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • kiełki czarnuszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyścić i pokroić na dość duże kawałki. Podsmażyć na patelni na łyżce mocno rozgrzanego masła. Przełożyć do miski i odstawić.

  2. Bulwę selera obrać i pokroić – najpierw w plastry, później w cienkie paseczki, następnie w drobną kosteczkę. Na patelnię po grzybach dać drugą łyżkę masła. Gdy się roztopi, wrzucić kostkę z selera. Po chwili smażenia dorzucić posiekaną cebulę. Podlać wywarem jarzynowym. Wlać wino i poczekać, aż odparuje. Zabielić śmietanką. Dorzucić usmażone grzyby i dusić przez 2-3 minuty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zetrzeć ser. Dorzucić pietruszkę. Można udekorować czarnuszką.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 14 listopada 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • 1 duży seler
  • 1 cebula
  • kilka grzybów leśnych
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • sól
  • pieprz
  • kawałek twardego włoskiego sera lub oscypka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • kiełki czarnuszki do dekoracji
Składniki