Risotto pomidorowe

Risotto pomidorowe
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś przepis na przepyszne risotto pomidorowe, dobre ze świeżymi pomidorami, ale te z puszki też się nadadzą, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 400 g ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku lub granulowany
  • 3-5 pomidorów sparzonych bez skórki lub 1 puszka
  • 1 lampka białego wytrawnego wina (ok. 140 ml)
  • 1 łyżka masła
  • ser typu parmezan lub grana padano
  • półtora litra bulionu (powinien być gorący)
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

  1. 1. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie do zeszklenia.

    2. Dodajemy łyżkę masła i sypiemy oregano (ja jak zawsze sporo). Chwilę smażymy.

    3. Czosnek przeciskamy przez praskę i uważamy, żeby się nie przypalił.

    4. Teraz wsypujemy suchy ryż i smażymy, cały czas mieszamy.

    5. Gdy ryż się "zeszkli", wtedy wlewamy lampkę białego wina, mieszamy i czekamy aż odparuje alkohol.

    6. Gdy wino już się wchłonie, wtedy czas na bulion. Wlewamy bulion partiami, mieszamy cały czas, gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy znów chochlę lub dwie, mieszamy i tak aż ryż wchłonie cały bulion.
    Cały czas mieszamy.
    Teraz jest czas na ewentualne przyprawy. Jeżeli bulion jest dobrze przyprawiony, wtedy nie będzie potrzebna ani sól ani pieprz, tylko zioła.

    7. Teraz czas na pomidory. Najlepsze te świeże, pokrojone drobno, ale te z puszki też się nadadzą. Mieszamy.

    8. Dodajemy zioła (bazylia i tymianek). Mieszamy.

    9. Dodajemy starty ser typu parmezan lub grana padano. Mieszamy i gotowe.

    10. Podajemy posypane tartym serem i przyozdobione listkami bazylii. Smacznego :-)


    Jeżeli zostanie coś na drugi dzień, wtedy polecam zrobić z risotta kuleczki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć jak kotleciki.




Komentarze do przepisu (4)

babeczka35 02 sierpnia
Smakowite danie :)
KulinarnaChwila 03 sierpnia
Apetycznie wygląda:)
Kawa-z-mlekiem 03 sierpnia
Dziękuję, lubię risotta wszelkiego rodzaju, a to pomidorowe szczególnie latem :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku lub granulowany
  • 3-5 pomidorów sparzonych bez skórki lub 1 puszka
  • 1 lampka białego wytrawnego wina (ok. 140 ml)
  • 1 łyżka masła
  • ser typu parmezan lub grana padano
  • półtora litra bulionu (powinien być gorący)
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa do smażenia
Składniki