Risotto domowe

Przepis dnia 2008-11-27
Risotto domowe
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: generall
Szybkie w przygotowaniu... Nadaje się na codzienny obiad....

Składniki

  • ryż sypki, pół szkalnki
  • kiełbasa ostra, 2
  • ser żółty, 20 dag
  • koncentrat pomidorowy, dwie łyżki
  • cebula, 1
  • sól, pieprz, orygano, do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia, :)

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w wodzie z małą ilością soli (al dente), odcedzić i odłożyć. Na patelni z oliwą z oliwek usmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę, dodać kiełbasę, również pokrojoną w kosteczkę i razem smażyć do zarumienienia. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy i chwilkę jeszcze podsmażać. Całość odłożyć na bok i w naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwy: kiełbaska smażona, następnie ryż i na ryż paseczki żółtego sera, po czym powtarzamy kolejność, tak aby na końcu zawsze był żółty ser. Całość wkładamy do piekarnika na 10 min przy temp. 200 '''' C i gotowe... Życzę smacznego...!!!!

Komentarze do przepisu (3)

Kookie 05 grudnia 2008
Muszę wypróbować ten przepis bo wygląda smkowicie
marina_33 03 stycznia 2009
Pysia jedzonko,polecam.WypróowaÅ
marina_33 03 stycznia 2009
Pysia jedzonko,wypróbowałam :))
Składniki
  • ryż sypki, pół szkalnki
  • kiełbasa ostra, 2
  • ser żółty, 20 dag
  • koncentrat pomidorowy, dwie łyżki
  • cebula, 1
  • sól, pieprz, orygano, do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia, :)
Składniki