Risotto

Risotto
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ElMar
Gdy nie ma za dużo czasu na przygotowanie pożywnego dania? polecam risotto, nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a bardzo pożywne.

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1 filet (pokrojony na mniejsze kawałki)
  • 50 dag ryżu risotto
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • 20dag groszku mrożonego
  • 2 kiełbasy śląskie
  • słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • Do przygotowania ryżu
  • 1,2 l bulionu
  • 100g masła

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Cebulę obrać i drobno posiekać, po czym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przesmażyć na oleju. Dodać udka kurczaka, oraz filet oprószone solą oraz pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
    Papryki umyć, osuszyć, a po usunięciu gniazd, nasiennych pokroić w małe kawałki.
    Kiełbasę pokroić na bardzo cienkie paseczki, podsmażyć na patelni na chrupiące skwarki.
    Groszek ugotować, uważając aby nie był za bardzo rozgotowany, ma pozostać delikatnie twardy.
    Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu.
    Ryż wymieszać z paprykami, groszkiem i skwarkami z kiełbasy. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i poukładać na nim pałki

Komentarze do przepisu (4)

SlodkoSlodka83 18 lutego 2019
Pysznie :-)
bryssska 19 lutego 2019
Bardzo kusąaca potrawa ;-)
babcitereskiciasta 20 lutego 2019
Ekstra obiad.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 8 pałek z kurczaka
  • 1 filet (pokrojony na mniejsze kawałki)
  • 50 dag ryżu risotto
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • 20dag groszku mrożonego
  • 2 kiełbasy śląskie
  • słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • Do przygotowania ryżu
  • 1,2 l bulionu
  • 100g masła
Składniki