Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stek z antrykotu dojrzewającego na sucho (dry aged beef). Dzięki procesowi dojrzewania stek zyskuje delikatną strukturę i lekko orzechowo-maślany smak. Rib eye stek dosłownie rozpływa się w ustach, jest tak delikatny i soczysty. Nie potrzebuje zbyt wielu przypraw, wystarczy sól i pieprz.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 721
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 142
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 83
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 606
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 721
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 142
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 83
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 606
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oleju- mocno. Stek, uprzednio posolony, smażymy z obu stron. Na końcu oprószamy pieprzem. Czas smażenia zależy od naszych upodobań: krwisty- 2-3 minuty z każdej strony średnio krwisty- 3-4 minuty z każdej strony średnio wysmażony- 4-5 minut z każdej strony dobrze wysmażony- 6 minut z każdej strony
Usmażony stek odkładamy na wygrzany talerz i przykrywamy folią, niech "odpocznie". W tym czasie na patelnię, na której smażyliśmy stek, wrzucamy masło, 2 łyżki wody, sos sojowy i pieprz. Chwilę podgrzewamy, aby sos lekko zgęstniał. Gotowym sosem polewamy stek.
Wyborny rib eye gotowy!