Rejbak kurpiowski

Rejbak kurpiowski
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kudlata_ak
Znany również jako "kugiel". W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" :). Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu. Więcej na blogu: http://projectswithtaste.blogspot.com/

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg wędzone boczku
  • Cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki gorącego mleka
  • Sól
  • Pieprz
  • olej do formy
  • bułka tarta do formy

Przygotowanie

  1. Boczek pokroić w kostkę wrzucamy na patelnię i smażymy. Potem dodajemy cebulę również pokrojoną w kostkę. Smażymy całość do momentu, aż cebula się zeszkli, a boczek zarumieni. Ziemniaki umyć, oborać i trzeć na tarce o drobnych oczkach albo zmiksować w blenderze. Odcisnąć dokładnie na durszlaku lub sitku. Do startych ziemniaków wbić jajka, dodać usmażone mięso wraz z cebulką, dodać mąkę, doprawić solą i dużą ilością pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Na koniec wlać gorące mleko, jeszcze raz wymieszać. Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą blaszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia można obniżyć temperaturę. Rejbak powinien być brązowy z wierzchu. Pod koniec pieczenia, kiedy będzie już brązowy z wierzchu, można sprawdzić środek za pomocą drewnianego patyczka. Dobrze smakuje również podsmażony po ostygnięciu, smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

teresaml 04 października 2016
U mnie w domu też używano tej nazwy :-)
Obserwator 04 października 2016
Ostatnio robiłem wg przepisu z kuchni żydowskiej właśnie pod nazwą kugiel ziemniaczany, z tym ,że mąka macowa
Składniki
  • 2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg wędzone boczku
  • Cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki gorącego mleka
  • Sól
  • Pieprz
  • olej do formy
  • bułka tarta do formy
Składniki