Razowe penne z zielonym groszkiem i pieczarkami

Razowe penne z zielonym groszkiem i pieczarkami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zielony groszek to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który w połączeniu z razowym makaronem to niezwykle sycące danie. A przy tym bardzo zdrowe i smaczne!

Składniki

  • 300g razowego makaronu penne, ugotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu
  • 200g zielonego groszku – ja użyłam mrożonego
  • 6 większych pieczarek, pokrojonych w plastry
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz świeżo mielony, 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej pieczarki wraz z dodatkiem soli, pieprzu oraz przeciśniętego czosnku. W drugim garnku dotujemy mrożony groszek.

  2. Do dużej miski przekładamy ugotowany makaron, podsmażone pieczarki oraz groszek. Całość mieszamy i pozostawiamy na chwilę by lekko ostygło – nie dodajemy jogurtu do gorących produktów, ponieważ sie zważy i całość będzie wyglądała niesmacznie, a przede wszystkim będzie źle smakować. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, posiekany koperek oraz przyprawy. Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy dodatkowo przyprawami.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 26 marca 2019
Pyszne danie, bo nie samym mięchem człowiek żyje ;) Mniam, mniam :)
Maudie 26 marca 2019
Przepyszny obiadek :)
pelen_brzuszek 26 marca 2019
zdrowo i pysznie :)
Składniki
  • 300g razowego makaronu penne, ugotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu
  • 200g zielonego groszku – ja użyłam mrożonego
  • 6 większych pieczarek, pokrojonych w plastry
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz świeżo mielony, 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • oliwa do smażenia
Składniki