Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ravioli z dynią i serem"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Składniki
Do gorącej wody dodaj masło, wymieszaj, by się rozpuściło. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól. Stopniowo dolewaj wodę z masłem, całość mieszając łyżką. Ciasto przełóż na stolnicę lub blat i wyrabiaj ok. 5 min. Przełóż je do miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na ok. 30 min.
Do miski włóż ser, rozgnieć widelcem. Dodaj miąższ z dyni (nie może być zbyt rzadki, powinien mieć konsystencję ugotowanych ziemniaków), gałkę muszkatołową oraz imbir, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto podziel na dwie części i każdą cienko rozwałkuj na długi prostokąt. Na jednym z nich ułóż kulki farszu w odstępach 4-5 cm. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Miejsca, w których nie ma farszu dociśnij mocno palcami, aby ciasto dobrze się skleiło i odetnij nożem lub okrągłą foremką.
W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, posól. Partiami wrzucaj ravioli, gotuj ok. 4 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie