Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ratatuj z pieczarkami i piersią kaczki"
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 65
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 84
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 65
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 84
Składniki
Piersi kaczki umyj i osusz. Skórę natnij w kilku miejscach. Natrzyj sosem sojowym, lekko dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso ze wszystkich stron. Przełóż kaczkę do naczynia żaroodpornego (sos pozostaw), wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piecz 15 minut, wyjmij, przykryj folią i odstaw do przestygnięcia.
Warzywa i grzyby oczyść i pokrój na kawałki. Przełóż na patelnię z sosem powstałym ze smażenia kaczki. Smaż, aż odparuje nadmiar wody z pieczarek.
Na drugiej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pozostałe warzywa (pomidory włóż na końcu) i usmaż. Ostrożnie wlej bulion i duś 3-5 min. Dodaj grzyby i tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na talerze. Na wierzch połóż pierś z kaczki pokrojoną w plastry.Źródło: Tele Tydzień