Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Racuszki z serem"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4888
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 879
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4888
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 879
Składniki
Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj łyżkę mąki, łyżkę cukru oraz kilka łyżek ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Utrzyj starannie. Zaczyn odstaw na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Resztę mąki przesiej do dużej miski. Dodaj szczyptę soli oraz pozostałe ciepłe mleko (2 łyżki odłóż do serka). Wsyp resztę cukru. Na koniec wlej kwaśną śmietanę, dodaj obydwa żółtka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Przygotowane wyrabiaj energicznie, aż ciasto zacznie się odklejać od ścianek naczynia. Przykryj miskę czystym ręczniczkiem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę (jeśli nie masz silikonowej maty, posyp stolnicę mąką). Rozwałkuj je na placek. Za pomocą szklanki lub filiżanki wycinaj z ciasta kółeczka.
W szerokim rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Wkładaj partiami przygotowane kółeczka, smaż z dwóch stron na złoty kolor. Racuchy osącz na bibule z nadmiaru tłuszczu. Trzymaj w cieple.
Twaróg zmiel, utrzyj z mlekiem, miodem i rumem. Łyżką nakładaj na ciepłe racuchy. Podawaj z ulubionym dżemem.Źródło: Świat kobiety