Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Racuszki z brzoskwiniami"
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5161
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5161
Składniki
Brzoskwinie sparz wrzącą wodą i zdejmij z nich skórkę. Następnie przekrój każdą na pół, wyjmij pestkę i pokrój w grube plasterki. Brzoskwinie z puszki osącz z zalewy i pokrój w plasterki.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i przemieszaj. Następnie dolej mleko i wbij całe jajko. Wszystkie wymieszaj mikserem lub trzepaczką na jednolite, dość gęste ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Jeśli zaś okaże się za gęste, dolej trochę mleka. Nie dodawaj do ciasta brzoskwiń!
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, a gdy tłuszcz będzie już gorący, ułóż na patelni plasterki brzoskwiń. Na każdy z nich wylej niewielką ilość ciasta, aby każdy plasterek brzoskwini został przykryty ciastem. Racuszki smaż z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, że tłuszcz nie może być zbyt gorący, bo placki się przypalą z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Placki ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Racuszki podawaj jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane listkami świeżej mięty lub melisy.
30 minut Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie