Racuszki cytrynowe

Racuszki cytrynowe
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ciacho50
Placuszki na drożdżach z nutką cytrynową.

Składniki

  • 15 g. świeżych drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • skórka z jednej cytryny
  • 2 duże jaja

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, dodać jaja i wsypać mąkę i cukier.
    Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Skórkę (tylko część żółtą) odkroić i nożem posiekać na miazgę.
    Połączyć z masą.

    Placuszki nakładać łyżką uprzednio zamoczoną we wrzątku. Zapobiega to przyklejaniu ciasta do łyżki.
    Smażymy z obu stron na średniej mocy palnika.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

KORAL 21 stycznia 2019
Fajny taki posmak cytrynki :)
babcitereskiciasta 24 stycznia 2019
Świetne placuszki.:)
Składniki
  • 15 g. świeżych drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • skórka z jednej cytryny
  • 2 duże jaja
Składniki