racuchy ziemniaczane

racuchy ziemniaczane
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
dobry pomysł jak nam zostanie ziemniaków z obiadu :)

Składniki

  • 60 dkg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
  • 2 dkg drożdży
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
  • kwaśna śmietana

Przygotowanie

  1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa (ja mielę w maszynce). Drożdże rozrobić z mlekiem. W misce utrzeć mikserem ziemniaki, jajka, mąka, drożdże, masło, sól. Wyrobić na gładką masę i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażyć z obu stron. Racuchy podawać gorące z kwaśną śmietaną. Smacznego

Komentarze do przepisu (10)

Konto usunięte 17 kwietnia 2013
Fajny pomysł na wykorzystanie pozostałych ziemniaków.Czy oprócz śmietany można do nich podać coś innego? Mam... Czytaj całość »
Fajny pomysł na wykorzystanie pozostałych ziemniaków.Czy oprócz śmietany można do nich podać coś innego? Mam na myśli jakiś sos lub gulasz?
anulka78 17 kwietnia 2013
Ciekawy pomysł:) Jestem wielką fanką ziemniaków i chętnie wypróbuję takie racuszki:) Elu, też pomyślałam o... Czytaj całość »
Ciekawy pomysł:) Jestem wielką fanką ziemniaków i chętnie wypróbuję takie racuszki:) Elu, też pomyślałam o gulaszu lub o sosie pieczarkowym:) Pozdrawiam ciepło:)
Konto usunięte 17 kwietnia 2013
Rzeczywiście innowacyjny przepis , ciakawość mnie zżera jak smakują , zrobię jak najprędzej.
A dla Ciebie... Czytaj całość »
Rzeczywiście innowacyjny przepis , ciakawość mnie zżera jak smakują , zrobię jak najprędzej.
A dla Ciebie Anetko nie tylko kciuk ,ale specjalne wyróżnienie , bo w każdym domu ziemniaki z obiadu zostają i teraz można je przepysznie przerobić.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 60 dkg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
  • 2 dkg drożdży
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
  • kwaśna śmietana
Składniki