Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Racuchy z kiełbasą"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1048
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1325
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12847
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1048
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1325
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12847
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, zalej lekko posoloną wodą. Gotuj 25 minut. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, odcedź je i od razu, zanim wystygną, przeciśnij przez praskę albo przepuść przez maszynkę do mięsa.
Kiełbasę pokrój na drobne kawałeczki, szczypiorek posiekaj. Masę ziemniaczaną wymieszaj z jajkami oraz mąką. Dołóż groszek, szczypiorek i kiełbasę. Masę przypraw na pikantnie solą oraz mieloną gałką muszkatołową. Jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Z masy uformuj grubsze placuszki. Od czasu do czasu ręce posypuj mąką, aby masa nie przyklejała się do nich. Placki obtocz w tartej bułce. Na patelni rozgrzewaj po kilka łyżek oleju.
Partiami wkładaj przygotowane racuchy. Smaż na rumiano z obu stron. Gotowe placuszki przełóż na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.Źródło: Naj