Racuchy z jabłkiem i marchewką bez drożdży

Racuchy z jabłkiem i marchewką bez drożdży
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszne racuchy z jabłkiem i marchewka według przepisu z kanału Słodki Smak Pasji. Rewelacyjne na siadanie lub kolacje.

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta sol
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 300 ml maślanki lub kefiru
  • 150 g startego jabłka
  • 150 g startej marchewki
  • cukier puder do posypania racuchów
  • odrobina cukru z wanilia lub cynamonu
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać do niej sól i proszek do pieczenia i wymieszać.

    Do maki wbić jajka i mieszając powoli dodawać mleko i kefir.

  2. Gotowe ciasto na racuchy odstawić na bok na min 15 minut.

    W międzyczasie zetrzeć marchew i jabłko i dodać je do gotowego ciasta.

  3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując zgrabne racuchy.

    Usmażone racuchy posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub cukrem waniliowym.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (4)

mangiare 21 stycznia
Pysznie wygladaja.
PaniMkuchniasmakowita 21 stycznia
Dziekuje kochana. usciski :)
Dariusz-D 02 lutego
To chyba nie jest trudne , to może sobie poradzę ?
Pysznie wyglądają :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta sol
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 300 ml maślanki lub kefiru
  • 150 g startego jabłka
  • 150 g startej marchewki
  • cukier puder do posypania racuchów
  • odrobina cukru z wanilia lub cynamonu
  • olej do smażenia
Składniki