Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: BM87
Delikatne i puszyste ciasto oraz zanurzony w nim kawałek jabłka mogą być idealnym sposobem na szybki i smaczny obiad. :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Jabłka należy obrać ze skórki i pokroić w plastry grubości ok.0,5 cm. Wyciąć za pomocą np. nakrętki albo nożyka gniazda nasienne. Potem lekko posypać każdy plaster cynamonem.

  2. Mąkę i pozostałe składniki połączyć ze sobą tak, aby powstało jednolite ciasto. Zdarza mi się także robić racuchy z ciasta drożdżowego i wychodzą równie puszyste i wilgotne. Następnie na patelnię wlewamy olej i czekamy aż się nagrzeje do odpowiedniej temperatury. Każdy krążek jabłka zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzane olej. Smażymy na rumiano obie strony.

  3. Po wyjęciu odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbawić racuchy nadmiaru tłuszczu. Posypujemy racuszki cukrem pudrem i... gotowe. ;)

  4. Smacznego.

Składniki
Składniki