Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy twarogowe to świetny pomysł na posiłek w ciągu dnia, między innymi na śniadanie, podwieczorek czy przekąskę do szkoły. Ich mały rozmiar sprawia, że łatwo zabrać je ze sobą do pudełka na wycieczkę. Są nie tylko pyszne w smaku, ale i bardzo delikatne, a przede wszystkim błyskawiczne w przygotowaniu. Z pewnością zagoszczą u ciebie na stałe!
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 213
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 213
Składniki
Do dużej miski włóż twaróg. Żółtka oddziel od białek i dodaj je do twarogu. Białka odłóż na bok. Rozgnieć wszystko praską lub widelcem, tak by żółtka idealnie połączyły się z twarogiem. Następnie dodaj cukier wanilinowy oraz cukier puder. Dodaj mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. W przypadku rzadszego sera dodaj więcej mąki.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj je do masy twarogowej i połącz wszystkie składniki delikatnie mieszając łyżką.
Nakładaj porcje ciasta, około 2 łyżki na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową lub specjalną do naleśników. Rozprowadź delikatnie ciasto, formując kształtnego placka. Smaż placki partiami przez około 3 minuty na stronę, aż się zarumienią na złoty kolor.
Gotowe racuchy odłóż na talerz. Są wilgotne i puszyste. Możesz do nich dodać ulubione owoce pokrojone w plasterki lub oblać je symbolicznie sosem czekoladowym lub syropem klonowym. Zdrowsza wersja podania placuszków będzie obejmowała jogurt grecki lub naturalny.