Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Racuchy jabłkowo-ziemniaczane"
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 128
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 286
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 126
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 13940
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 128
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 286
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 126
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 13940
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na chwilę odstawiamy, a potem lekko odciskamy z nadmiaru wody.
Trzy umyte jabłka obieramy ze skórki i ścieramy także na tarce o małych oczkach. Łączymy ze startymi ziemniakami. Dodajemy dwa roztrzepane jajka, przesianą mąkę i szczyptę soli. Mieszamy.
Na rozgrzany na patelni tłuszcz kładziemy porcje ciasta, lekko spłaszczamy łyżką. Racuszki smażymy na rumiano z obydwu stron, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Pozostałe, nieobrane jabłka kroimy w słupki lub na kawałki, wrzucamy do rondla. Podlewamy łyżką wody, dodajemy cukier i chwilę dusimy.
Placki smarujemy twarożkiem naturalnym lub waniliowym, jeśli chcemy podać je na słodko i ozdabiamy uduszonymi jabłkami.
Czas przygotowania: 45 minut. Cena jednej porcji: około 1,50 zł.
Wartość odżywcza 1 porcji: 364 kcal. Białko: 16 g/Tłuszcz: 16 g/Węglowodany: 32 g.Źródło: Rewia