Racuchy drożdżowe/pampuchy/helikoptery

Racuchy drożdżowe/pampuchy/helikoptery
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: fiorof
Danie o kilku nazwach. Jak u Was się ono nazywa?

Składniki

  • Drożdże 30 gr
  • Mąka 300 gr
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • Słoiczek ulubionej konfitury/owoce/cukier puder

Przygotowanie

  1. Drożdzę i cukier rozrabiamy w niewielkiej ilości mleka (nie może być gorące).
    Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę mleka, sól. Wyrabiamy ciasto.


  2. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca, aby wyrosło.

    Następnie na rozgrzanym oleju, na patelni pieczemy placuszki aż się zarumienią z każdej strony.

    Podajemy wedle uznania- ze świeżymi owocami, ulubioną konfiturą bądź cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

maxymil 16 sierpnia 2013
witam ,u nas to danie się nie nazywa ,bo takiego przepisu nie stosujemy ,zajrzałem też na twój blog... Czytaj całość »
witam ,u nas to danie się nie nazywa ,bo takiego przepisu nie stosujemy ,zajrzałem też na twój blog i................?chyba punkty i komentarze sam sobie będziesz musiał dodać ,powodzenia i pozdrawiam.
Patra1 01 marca 2015
u mnie to racuchy:)
Składniki
  • Drożdże 30 gr
  • Mąka 300 gr
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • Słoiczek ulubionej konfitury/owoce/cukier puder
Składniki