Racuchy

Racuchy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: AnkaGotuje
Połączenie jabłek i rabarbaru jest ponadczasowe :)

Składniki

  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 400g kefiru (jogurtu lub zsiadłego mleka)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • sól
  • owoce mogą być według uznania ja dodałam:
  • 2 jabłka (obrane i pokrojone w plasterki)
  • 2 łodygi rabarbaru (obrane i również pokrojone w plasterki)

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy sodę oczyszczoną. Następnie dodajemy jajka i jogurt. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wrzucamy jabłka i rabarbar i ponownie mieszamy. Solimy.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy niewielkie placuszki. Smażymy je z obu stron na złoto.

  3. Jogurtowo-rabarbarowo-jabłkowe racuchy podajemy posypane cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

gogonek 25 września 2019
No i smażę, bo złapałam smaka na naleśniki.
Składniki
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 400g kefiru (jogurtu lub zsiadłego mleka)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • sól
  • owoce mogą być według uznania ja dodałam:
  • 2 jabłka (obrane i pokrojone w plasterki)
  • 2 łodygi rabarbaru (obrane i również pokrojone w plasterki)
Składniki