"Skwarki" czyli polędwiczki po świniobiciu

Skwarki czyli polędwiczki po świniobiciu
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Jest to danie, które je się jako pierwsze i najlepsze po świniobiciu, w nagrodę za ciężką pracę.

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa 1 waży koło 0,5 kg
  • słonina lub tłusty boczek 0,25 kg
  • Cebula duża
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. W prawdzie u mnie świniobicia nie było ale chciałam przypomnieć sobie ten smak.

    Z tłustego boczku zdjęłam skórę, jej też użyłam do wytopienia. Boczek pokroiłam drobno i powoli wytopiłam z niego tłuszcz na patelni.

  2. Gdy się wytopił i lekko zrumienił, dodałam cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Ją też zrumieniłam powoli.

  3. Zsunęłam składniki na bok, podkręciłam ogień i dodałam polędwiczkę pokrojoną w około 6mm plasterki. Zrumieniłam je z jednej strony, a z wierzchu już były prawie zcięte, i zaczęłam mieszać z cebulą i skwarkami. Po minucie powinny być już dobre. jeszcze je lekko posoliłam i popieprzyłam

    Zawsze można wziąć kawałek i przekroić, płyn powinien być klarowny a mięso nie różowe.

    Tradycyjnie podaje się z chlebem i chleb macza się w wytopionym smalcu.

  4. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (36)

ErJot 17 listopada 2020
Oj pamiętam ten smak i zapach z dzieciństwa. Świniobicie to było COŚ a potrawy przygotowywane "z tej... Czytaj całość »
Oj pamiętam ten smak i zapach z dzieciństwa. Świniobicie to było COŚ a potrawy przygotowywane "z tej okazji" zdarzały się tak rzadko, że były "jakby luksusowe":)I chociaż teraz próbuję je odtworzyć to już nie to samo...
Nevermore 17 listopada 2020
Koleżanka ErJot mnie wyprzedziła, bo chciałem napisać to samo ;) To były smaki i zapachy, wspomnienia do końca... Czytaj całość »
Koleżanka ErJot mnie wyprzedziła, bo chciałem napisać to samo ;) To były smaki i zapachy, wspomnienia do końca życia. Skwarki prosto na pajdę chleba, kaszanka, no i kiełbasy prosto z wędzarni jeszcze gorące. Aż się ośliniłem hehehe. PYCHOTKA :)
kucharka-amatorka 20 listopada 2020
Raj dla mięsożerców.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • polędwiczka wieprzowa 1 waży koło 0,5 kg
  • słonina lub tłusty boczek 0,25 kg
  • Cebula duża
  • sól i pieprz
Składniki