"Pulpety mięsne do rosołu"

Pulpety mięsne do rosołu
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: BrendyM
Rosół podany z takimi pulpecikami ma ten plus, że jest bardziej syty. Świetne rozwiązanie dla naszych najmłodszych gości - dzieci.

Składniki

  • Mięso z wywaru na rosoł ok.60 dkg
  • 1 duża marchew
  • 2 cebule
  • 1 duża bulka namoczona w mleku lub wodzie
  • grysik
  • 2 jajka
  • Vegeta, magi, pieprz czarny
  • mąka do obtaczania

Przygotowanie

  1. Mięso z wywaru na rosół, ugotowaną marchew, namoczoną i odciśniętą bułkę mielimy. Dodajemy jajka, pokrojoną w kostkę i przesmażoną na tłuszczu cebulę i przyprawy, Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy grysik.
    Formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w mące. Wrzucamy na wrzącą , osoloną wodę i gotujemy 2-4 min w zależności od wielkości pulpecików.
    Można dodać posiekaną na drobno zieloną pietruszkę.
    Podajemy z makaronem i gorącym rosołem.
    Życzę smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

krzysimonia 04 października 2017
Fajna sprawa, w szczególności jeśli chcemy przemycić dzieciom chociaż troszkę mięska. Mniam
Składniki
  • Mięso z wywaru na rosoł ok.60 dkg
  • 1 duża marchew
  • 2 cebule
  • 1 duża bulka namoczona w mleku lub wodzie
  • grysik
  • 2 jajka
  • Vegeta, magi, pieprz czarny
  • mąka do obtaczania
Składniki