"Bigos" warzywny z maślakami

Bigos warzywny z maślakami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Tradycyjny bigos zawiera mięso ale bezmięsny również może być bardzo smaczny :) Oprócz kapusty kiszonej do potrawy dodajemy paprykę, cebulę oraz maślaki:) Zaskakujące składniki i rewelacyjny smak:)

Składniki

  • kapusta kiszona 50 dag
  • maślaki 40 dag
  • papryka czerwona duża 1 szt
  • cebula 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka kopiasta
  • ziele angielskie 2-3 ziarna
  • liść laurowy 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kapustę odciskamy z soku /sok zachowujemy/, przekładamy do garnka i zalewamy wodą /do wysokości kapusty/. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości.
    Grzyby dokładnie oczyszczamy, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok.3 min. Odcedzamy.
    Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Dodajemy maślaki i dusimy do miękkości. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Na koniec do grzybów dodajemy pokrojoną paprykę i przez chwilę razem podsmażamy /jedni wolą paprykę bardzo chrupką a inni wprost przeciwnie - miękką/.
    Zawartość patelni dodajemy do miękkiej kapusty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z kiszonej kapusty. Mieszamy, mocno podgrzewamy i podajemy:)
    * Mięsożercy mogą dodać podsmażoną wędlinę lub mięso:)

Komentarze do przepisu (8)

slodkisentyment 24 października
Bardzo fajny pomysł :)
KulinarnaChwila 25 października
Pyszotka:)
fafiatko 25 października
Smaczny pomysl! Jak widac mieso nie jest konieczne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kapusta kiszona 50 dag
  • maślaki 40 dag
  • papryka czerwona duża 1 szt
  • cebula 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka kopiasta
  • ziele angielskie 2-3 ziarna
  • liść laurowy 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Składniki