"Bigos"

Bigos
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: suri
Trochę nietypowy bigos z dodatkiem warzyw

Składniki

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę,posolić,popieprzyć,oprószyć mąką i podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju.Cebulę pokroić w kostkę,dodać do mięsa i chwilę po smażyć,przełożyć wszystko do garnka,podlać wodą(tyle aby mięso było leciutko przykryte wodą),dodać przyprawy i dusić na małym ogniu ok,45 min.

  2. Warzywa obrać ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mięsa po 45 minutach i dusić razem jeszcze ok.30 min.

  3. Kapustę poszatkować i ugotować w osobnym garnku w osolonej wodzie.

  4. Na patelni podgrzewamy 4 łyżki oleju,dodajemy (jeśli chcemy)pokrojoną w kostkę wędlinę i chwilę smażymy ,następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i i wszystko razem smażymy

  5. Do mięsa dodajemy odcedzoną kapustę i wędlinę z koncentratem pomidorowym,doprawiamy.Jeżeli jest za rzadki możemy go zagęścić niewielką ilością mąki z wodą

Komentarze do przepisu (4)

ina000 04 lipca 2010
Dlaczego nietypowy ? Ja zawsze jak gotuję bigos z młodej kapusty to dodaję warzywa. Jest pyszny. Pozdrawiam
wioleta333 05 lipca 2010
mniam ale ten letni bigosik musi być smaczny....
Konto usunięte 05 lipca 2010
pycha bigos !!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki