Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Quiche z serem, rukolą i boczkiem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, wiórki masła oraz wodę i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 30 min.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piekarnik nagrzej do 180°C, wstaw formę z ciastem na 10 minut. Po tym czasie usuń papier, piecz 5 minut. Przestudź.
Rukolę opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Boczek pokrój w paski lub niezbyt dużą kostkę. Przesmaż na patelni. Do miseczki wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietanę, starty ser oraz wystudzony boczek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na podpieczonym spodzie rozłóż rukolę i zalej masą śmietanową. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie